Diverse,  Politik/Polemik

Farvel til glødepæren giver nye problemer

Fra i dag – 1. september 2009 – er det slut med at producere og sælge 100W-glødepærer. Det har EU bestemt. Over de kommende fire år bliver de resterende glødepærer på 75W og 40W også faset ud.

lightbulb

Det er en beslutning, der er truffet for at lave en CO2-besparelse. Men det er ikke nødvendigvis KUN af det gode. Man har nemlig forbudt glødepæren uden at have et ligeværdigt alternativ.

Som det fremgår af DR-P1’s ‘Orientering‘ d. 24. august 2009 – ‘Koldere lys forude‘ – så har el-sparepærerne markante mangler i forhold til den gamle glødepærerne.

Blandt andet er farvegengivelsen i el-sparepærerne meget ringere, end i de gamle glødepærer. Det betyder, ifølge lysekspert Lisbeth Mansfeld (der interviewes i ovennævnte udsendelse), at vores mad mister en del farve – tomater er eksempelvis ikke længere så røde. Da de fleste menneskers madoplevelser også indeholder et visuelt element, vil fornøjelsen ved et måltid omkring stuebordet forringes for mange mennesker.

Den ringe farverigdom i el-sparepærerne vil også få en betydning for nordboernes oplevelse af sig selv i spejlet – særligt om vinteren. Huden bliver nemlig markant mere grå og mat, da de små farvenuancer og konturer ikke kan gengives.

Også museerne har ytret stærke bekymringer om forbuddet mod de gamle glødepærer. Glødepærer indeholder et langt mere farverigt lys (1300 farver) end elsparepærerne (9 farver), hvilket markant vil forrige oplevelsen/farvegengivelsen på malerier og andre kunstværker. Til Kristeligt Dagblad udtaler museumsdirektør, Lars Kærulf Møller (Farvel til farverne på landets museer):

“En sparepære er reelt bare et sammenkrøllet lysstofrør, og det giver et langt dårligere lys end en klassisk glødepære, og jeg tror faktisk ikke, at man har gjort sig klart, hvor dårlig lyskvalitet man får ud af en sparepære.”

Man kan naturligvis diskutere, om ikke udledning af CO2 er vigtigere end røde tomater og grå hud på badeværelset. Men hvad EU-flertallet bag forbuddet måske ikke har tænkt på er, at mennesket har brug for lys. Jo rigere lys, des færre sygedage. Både krop og sjæl har brug for lys – helst sollys – for at trives og overleve. I de sydeuropæiske lande er man priviligeret med rigtig meget sollys. Det kniber derimod i Norden, hvor solen er helt eller delvist væk det meste af vinterhalvåret. Det ringe og meget fattige lys i el-sparepæren KAN – kort fortalt – få betydelige negative konsekvenser for livskvaliteten i særligt de nordiske lande.

I artiklen “Brug pæren” gennemgår Trine Jørgensen (med baggrund i bl.a. rapporten “Helbredseffekter fra indendørsbelysning” af cand.scient. Nikolaj Holtermann) hvorledes lyset påvirker os. Hun skriver blandt andet:

“Det er lige så vigtigt med ordentligt lys, som det er med god, nærende mad. De senere år har forskning belyst, hvordan mange mennesker lider ikke blot af fejlernæring, men også af fejlbelysning.”

Trine Jørgensen arbejder meget med fuldspektrumlys, som det, der kommer fra solen. Hun bruger bl.a. eksempler på, hvordan udskiftning af farve- og energifattigt lys til fuldspektrumlys i skoler i USA har forbedret ikke bare elevernes præstationer, men også deres sundhed.

Slutteligt – El-sparepærer indeholder kviksølv. Det gør glødepæren ikke. Hvilken pære sætter du op i børneværelset?

Kære EU – vi skal bruge et energirigtigt alternativ med fuldspektrumlys og uden kviksølv før vi fjerner glødepæren. Det må være et minimumskrav!

I Danmark vil et totalt skifte til elpærer blot nedsætte CO2-emissionen med sølle 7%. Hvor meget flere vinterdepressioner, indlæringsvanskeligheder hos børn og ringere livskvalitet m.v. modsat kommer til at koste, ved vi først om nogle år.

5 Comments

 • avatar

  Karen

  Jeg ønsker, at gør det bedste for vores planet – for vores børn, børnebørn, osvbørn. Men der er en tilgængelighedskrølle på denne sag. Synet. Ikke bare farver, men hvad kan man se.

  Som bekendt har vi ikke så meget sollys om vinteren, så det er rart at vi ikke skal nøjes med hvalolielamper mere! Eller for tidlig sengetid. Vi har lys til at læse og lære. Det dårligere kvalitets lyst fra sparepærer er ikke godt for dem med dårlige syn. Det lærte jeg første gang da jeg havde en lysindretningsekspert på besøg for at se på hjemmets belysning. Så Kenneth, du har ret at man skal lige sikre gode alternativer før man trækker noget væk.

  Jeg faldt dog over denne artikel igår: http://www.fri.dk/bolig/her-er-gloedepaerens-afloeser. Det lader til at halogenpærer er godt. Men jeg har aldrig hørt om dem før? Findes de i alm. supermarkeder? Er befolkning orienteret om dem? Det lader til at vi atter har forskellige signaler sendte (eller endnu ikke sendte ud) til folket om nogle basal ting fra vores hverdag.

  Ak ak. Jeg må ned fra sæbekassen nu. :) Tak for indlægget!

 • avatar

  Kenneth Ley Milling

  Hej Karen

  Tak for dit indlæg :-)

  Det er et super-interessant link (til en god, forklarende artikel). Jeg fæstner mig ved, at Dansk Center for Lys vender tommelfingeren ned til LED-lys.

  “LED er god til lommelygter og andre typer lygter, hvor du bare skal have noget power, men er ligeglad med farvegengivelsen. Det er man ikke, når man står og lægger make-up eller laver mad. Der vil man gerne kunne skelne mellem farvenuancerne,” forklarer Kenneth Munck i artiklen.

  Men nu går jagten ind. Vi skal have fundet ud af, hvor man så kan få de der Halogen-glødepærer. (Altså dem med kuppel som almindelige glødepærer).

  Jeg lover at bringe nogle links her på bloggen, når jeg finder nogle pærer :-)

  /Kenneth

 • avatar

  Kenneth Ley Milling

  Så er der lokaliseret nogle af ‘de nye’ halogensparepærer.

  Jeg ringede til Dansk Center for Lys, og talte med Kenneth Munck selv. Han forklarede at flere supermarkeder – bl.a. Kvickly og Føtex er begyndt at købe dem ind, men at særligt Silvan har været fremme i skoene på dette område.

  Vi giver lige en hånd til Silvan, der i webshoppen har et par stykker i serien EcoClassic30 – og flere er på vej.

  P.t. er det ifølge Kenneth Munck kun Philips, der producerer disse halogensparepærer, med farvegengivelse på op til 99% (sollys er selvsagt på 100%).

  Anne Mette Kærgaard SKYPE’ede mig et link til artiklen “Skal sparepæren allerede dø?” i Jyllands-Postens forbrugermagasin FPN. Tak for den.

  Jeg bemærker igen, at Dansk Center for Lys vender tomlen ned til diodelys. Sidst i artiklen er der bl.a. links til en konverteringsgrafik (PDF) og en test af de bedste sparepærer.

  /Kenneth

  PhilipsEco
  Philips EcoClassic30-pære, der p.t. er det bedste alternativ til de farverigere glødepærer. (foto: Philips.com)

 • avatar

  Lars Kærulf Møller

  Phillips EcoClassic30 pære er samme type som sikkert vil blive markedsført uder betegnelsen krystalpærer i fremtiden.
  Indtil nu har den også kunnet fås mattteret under navnet MasterClassic, men da halogenpærer “kun” er i energiklasse B må de heller ikke længere markedsføres i mat.
  Krystalpærerne kan købes hos Asger B Lys for ca kr. 15.- pr. stk.
  Det er indtil videre det mindst ringe alternativ farvemæssigt. Pæren har dog den skavank som alle klare pærer har, at lyset ikke spredes jævnt, så det man vil opleve er en noget “spættet” lysfordeling.
  Det kan dog løses ved at sætte pæren ind i en matteret kuppel – den æder så de ca. 15% halogenen sparer på strømmen i forhold til den gamle glødepære, – men så får man da i det mindste et ordentligt lys.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.