Diverse,  DSB,  Sejlsport

Ide: Ny bynær marina i Kolding

Jeg har i flere år gået og ærgret mig over, at bylivet i den ellers så smukke gamle bymidte i Kolding, har lidt under Kolding Storcenters evne til at tømme midtbyen for butikker og liv. Forstå mig ret, der er som sådan intet galt med et storcenter. Men der er noget galt, når en smuk, gammel by med masser af historie og endda et fantastisk slot og kulturhus midt i centrum ikke emmer af liv og virke.

I nogenlunde samme periode har jeg som sejler gået og spekuleret på, om man i Kolding kunne binde by og havn mere sammen. Indre havn bruges i dag kun af Marinehjemmeværnet samt af diverse store træskibe. Samtidigt fremstår det smukke gamle pakhus på Sdr. Havnegade som ubrugt og forladt (den bygning vender jeg tilbage til). Der findes i dag en enkelt restaurant (Restaurant Admiralen på Toldbodgade). Men ellers findes intet, der inviterer til ophold.

Hvorfor skifter vi ikke indre havns fraværende/svindende industri ud med noget liv, der inviterer til ophold for mennesker – studerende, gæster, indbyggere, sejlere og byens handelsliv?

Kolding har med udbyggelsen af campus-området syd for havn og Kolding Å en voksende trafik af primært unge studerende. Dette attraktive område er desværre kun forbundet med midtbyen med et industrikvarter/-havn og en banegård, hvor toget inviterer til at man hurtigt forlader Kolding ved studiedagens afslutning. Det er synd!

Nord for indre havn findes en viadukt, der – udover at lede direkte til én af Danmarks mest trafikerede banegårde i provinsen – skaber forbindelse til starten af byens handelsliv. Banegårdspladsen, som møder én ved udgangen af viadukten, fremstår efter nylig renovering attraktiv og meget lidt trafikeret med både hoteller, cafeer og byens flotte bibliotek.

Så er det, jeg tænker: Hvorfor skifter vi ikke indre havns fraværende/svindende industri ud med noget liv, der inviterer til ophold for mennesker – studerende, gæster, indbyggere, sejlere og byens handelsliv?

 • Gør det attraktivt for byens studerende at bruge havnen og måske derfor også byen
 • Gør det let for alle – også de, der benytter offentlig transport – at nyde byens adgang til havet
 • Gør det interessant for sejlende at gøre ophold og indkøb i byen samt benytte midtbyens tilbud af museer og specialbutikker.
 • Give midtbyens handelsliv mere uniqueness og måske motivere til yderligere initiativer, aktiviteter og tilbud.
 • Skabe sammenhæng mellem by, hav, handel og studiemiljø.

For at illustrere mine tanker har jeg ‘redigeret’ lidt og skabt ét første forslag til, hvordan en ny bynær marina kunne se ud. Lad mig slå fast, at jeg ikke er arkitekt, hvorfor denne tegning kun skal ses som oplæg til ideudvikling. Det ér blot en ide – et udkast til yderligere dialog.

Jeg forestiller mig:

 • Nordlig kajområde udgravet for at gøre plads til bådpladser.
 • Oprettelse af lege- og opholdsområder – med sikker afskærmning til Jens Holms Vej.
 • Renovering og ombygning af det gamle pakhus ved sydlig kaj langs Sdr. Havnegade.
 • Oprettelse af event- og opholdsområde øst for det gamle pakhus langs Sdr. Havnegade.

  (klik for større billede)
  KoldingByMarina001
  Redigeret forslag til ny bynær marina i Kolding.

  (klik for større billede)
  KoldingByMarina002
  Uredigeret oversigt over Kolding indre havn, som den ser ud i dag.

  NB: Dette er på ingen måde et forsøg på at omgå/undgå/modarbejde Koldings fremskredne planer om en ny Marina Syd. Det er et helt andet projekt, der tjener et helt andet formål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.