Ledelse,  Politik/Polemik

Mere buddhisme, mindre vold og populisme, tak!

2015’s uge 7 var særdeles kontrastfyldt. I hvert fald for mig. Midt på ugen tilbragte jeg et par dage i selskab med tibetanske lamaer, buddhister og vel 200 hjertevarme frivillige i Bella Center i København. Få dage senere er den samme by fyldt med blå blink, tre dræbte og fem sårede, dyb sorg, vrede, fordømmelse og i nogle tilfælde forbandelse. En gal mand var gået amok med et skydevåben. To modpoler inden for mindre end tre døgn. Puha!?

Vold og mord er ikke brugbare midler til at opnå varige ideologiske eller religøse slutmål. Punktum!

Jeg fornemmer, at jeg i det synspunkt er enig med hovedparten af Danmarks indbyggere – også de politikere, der på demokratisk vis er sat til at lede nationen. På tværs af religioner deltog mange (også politikere) landet over mandag i demonstrationer, hvor de tusindvis af fremmødte ytrede en fredelig protest imod anvendelsen af vold og tog afstand fra terror. Det var smukt at se!

Men hvad der imidlertid undrer mig er, at en lang række fremtrædende politikere først havde søgt mediernes mikrofoner – ikke for at mane til ro eller henvise til vagthavende ved politiet. Næh, mest for at fordømme og forbande “terroristen” og radikaliserede muslimer generelt. Eneste formål syntes at være at iscenesætte sig selv som handlekraftig leder. Synderligt velovervejet virkede det ikke. Slet ikke set i lyset af, at flere af dem lige havde mødt den tibetanske munk, HH Dalai Lama, to-tre dage forinden.

Disse politikere fremstår ikke som ledere. De tror, de gør. Men god ledelse er det altså ikke!

At udtale sig:

 • inden man ved, om der overhovedet ér tale om terror
 • før man helt har overblik over baggrunden for begivenhederne og
 • lagt før, man har en klar strategi eller plan for, hvordan man kan/skal hjælpe tilskadekomne eller informere befolkningen redeligt
 • i skarpe vendinger tale om en slags hævnagtig konsekvens

De er et udtryk for afmagt. Det er som sådan helt i orden og aldeles menneskeligt at være afmægtig. Det er vi alle i pressede situationer. Men det er præcist hvad Dalai Lama advarede imod, da han var i Danmark – at miste selvkontrollen. Ifølge den snart 80-årige tibetaner er det iøvrigt relateret til den oprindelige betydning af det arabiske ord ‘Jihad’ – menneskets indre kamp for at overvinde sin egen indre vrede. Så hænderne op – hvem ønsker at følge en afmægtig leder? Nej vel!

Hjælp vores ledere at hjælpe os
Ledere har imidlertid også brug for hjælp. Det skal man altid huske. En leder, der prøver at se ufejlbarlig ud, er oftest det stik modsatte. Jeg ved ikke, om jeg har noget at bidrage med i dette sekund. Men jeg vil anbefale, at danske politikere afsætter tid til at lytte til en belæring af HH Dalai Lama, næste gang han er i landet. Kan man ikke vente, så er jeg sikker på, at Hans Helligheds gamle ven, Lakha Lama, der er bosiddende i København, kan bookes til en session.

Jeg siger ikke, at Danmark skal være et buddhistisk land. Faktisk ville det måske endda være formålstjeneligt at sekularisere landet

Begge d’herrer kan – ligesom flere af landets dygtigste erhvervsledere, dygtigste trænere i sportsklubberne og fremragende lærere på landets skoler – fortælle om selvledelse, og om, hvordan god selvledelse er en forudsætning for at kunne hjælpe og lede andre.

HH Dalai Lama with Lakha LamaHH Dalai Lama hilser på sin gamle ven, Lakha Lama, ved ankomsten i Kastrup Lufthavn (2015). foto af: Lars Just

Jeg siger ikke, at Danmark skal være et buddhistisk land. Faktisk ville det måske endda være formålstjeneligt at sekularisere landet – adskille politik og religion helt. Det emne må jeg tage op i en anden blogpost. Men derfor kan et buddhistisk mindset sagtens bruges her.

Selvledelse i buddhistisk sammenhæng (som jeg har forstået det) handler om mere end blot selv-administration. Det handler om forstå den ufravigelige afhængighed, vi alle har til hinanden. Altså, at vi kun er noget i kraft af hinanden, og at vi kun kan ændre noget, hvis vi lytter og rækker hånden ud – i særdeleshed til dem, der har et andet udgangspunkt end os selv. Selvledelse er, at turde vise sårbarhed UDEN at miste sit selvværd og sin selvtillid.

“Godt så! Men hvad gør man så, når der står en hjernevasket voldspsykopat med et skydevåben og anråber en ellers fredselskende guddommelighed?”

Også dette ville politikerne kunne have hørt Hans Hellighed tale om under sine forelæsninger i København. Lamaen roste biblens vendinger om at ‘vende den anden kind til’. Men han anerkendte også, at der kan opstå situationer, hvor der må sættes en fysisk stopper for vold (dette er også indholdt i buddhistisk tankegang). Man må bare aldrig glemme at bevare sin indre ro undervejs. Man skal altid søge dybere ind i baggrunden. Ifølge ham hænger alle begivenheder sammen og følger hinanden og kan derfor ikke kategorisk adskilles.

I den konkrete situation kommer jeg til at tænke på ‘symbiosen’ mellem læger og videnskabsfolk. Læger er dygtige håndværkere og kan fjerne selv en ondsindet cancer – men forhindre, at den opstår, kan de ikke. Videnskabsfolk skal ikke begive sig ud i at operere i folk. De er bedst til at analysere, bygge ovenpå eksisterende viden, tænke ud af boksen og opfinde helt nye veje at forebygge cancer på. Begge er dog afhængige af hinanden. Patienter får den bedste behandling når læger og videnskab arbejder sammen.

En lidt søgt analogi, kanske? Men jeg tænker alligevel over, om danske politikere er mere som ‘læger’ end ‘videnskabsfolk’ i den.

Helbred og/eller forebyg
Du kan fjerne alle muslimer fra Danmark. Men det fjerner ikke al vold i Danmark. Du kan sende radikaliserede unge ud af Danmark. Det svarer til, at fjerne fru Klausens kræftknude og give den til Hr. Petersen i stedet. Det er heller ikke helt fair, vel?

Jeg kunne ønske mig at se de politikere, der ønsker at arbejde langsigtet med, at spotte og imødekomme isolerede unge, inden de står i Krystalgade med et stort maskingevær. Og her tænker jeg ikke på mere kontrol og overvågning.

Vi har så at sige brug flere politiske ‘videnskabsfolk’ på Christiansborg – nogen der har is i maven til at tænke langsigtet og ud af boksen. Politikere, der kan bevare fatningen!

Vi har derimod IKKE nogen gavn af afmægtige politikere, der bare tager selfies med Dalai Lama og bagefter råber vredt på TV. (Så har de i hvert fald ikke hørt efter, hvad lamaen sagde.)

Tibetan boy poster HH Dalai LamaTibetansk dreng med plakat af HH Dalai Lama i Bella Center, 2015.

2 Comments

 • Kenneth Ley Milling

  HH Dalai Lama på Facebook, 16. februar, 2015:
  “I’m sure all of us agree that we need to overcome violence, but we first need to examine whether it has any value. From a strictly practical perspective, on certain occasions violence appears to be useful. We can solve a problem quickly by force. But this success is often at the expense of the rights and welfare of others. Although one problem has been solved, the seed of another has been planted.”

 • Kenneth Ley Milling

  Tidl. udenrigsminister, Per Stig Møller i Kristeligt Dagblad, 18. februar, 2015:
  “Morderne i vores midte kommer ikke udefra. De er født og opvokset inden for murene. Her hjælper skærpet grænsekontrol og drakoniske lufthavnsregler intet. Her hjælper kun en bevidst antiradikaliseringspolitik i skolerne og en ansvarsbevidst muslimsk opdragelse i de muslimske hjem.”

  Tak Per!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.