Ledelse

Hvem er det gennemsnitlige menneske?

“Antag at du er uperfekt – og aldrig bliver andet. Antag at du er undværlig og erstattelig – og det i alle livets forhold. Antag at du har meget få hvis overhovedet nogen medfødte ekstraordinære talenter. Antag at du ikke er et renæssancemenneske – og at din viden og evner inden for de fleste felter er middelmådighed eller håbløs.”

Morten AlbækDet lyder i mine ører mistænkeligt meget som den del af Aksel Sandemoses “En flygtning krydser sit spor” hvori den senere så kendte ‘Jantelov’ er formuleret. Men ordene denne gang kommer fra filosof og direktør Morten Albæk (se kronik i Berlingske: “I mangel af selverkendelse“)

Tirsdag d. 14. januar 2014 gæstede min tidligere chef hos Vestas IBC i Kolding, for at holde sit foredrag om “Det gennemsnitlige menneske”. Det var både provokerende, lærerigt og tankevækkende, hvilket helt sikkert også har været Albæks intention. Så, godt gået Morten!

I foredraget (og jeg forstår også i bogen af samme navn) får danskerne som en samlet gruppe en sprudlende opsang. Vi er alt, alt, alt for selvoptagede, selvovervurderende og uden relalitetssans og forståelse af egne fejl og mangler. Med udgangspunkt i den eksplosive vækst i se-mig-se-mig udsendelser som X-Faktor, Paradise Hotel og andet såkaldt reality-TV ser Morten Albæk spidsen af en tendens i det danske samfund, der har gjort os alle sammen til stjerner.

Konsekvensen er blevet en hel generation af mennesker, der ikke er dygtige, flittige eller ydmyge nok til at leve i en globaliseret verden fuld af benhård konkurrence og krav til tilpasningsevne. Albæk refererer i sit oplæg til en undersøgelse, som angiveligt skulle vise, at danskerne er det folk i den vestlige verden, der arbejder mindst. Adspurgt mener danskerne, at vi arbejder 39 timer om ugen – men reelt arbejeder vi kun 33 timer. Vi holder enormt meget ferie og vil helst kun beskæftige os med noget, der er sjovt, og arbejde skal vige for familien.

Det er et problem, mener Morten Albæk, der dog også mener at kende den rette kur. Ærlighed! Vær ærlig, når du omgås andre mennesker, og vær først og fremmest ærlig over for dig selv. Undlad for Guds skyld at give andre (eller dig selv) en falsk bekræftelse af succes, hvis de (eller du) selv kun er middelmådige. Det er kun udtryk for misforstået godhed eller måske regulær konfliktsky adfærd.

Hertil er jeg enig. Ærlighed er en af mine egne tre kerneværdier.

Albæk bruger som eksempel en episode fra sin tid som direktør for innovation hos Danske Bank. En ung og energisk ansat kommer ind på hans kontor, og begejstret udbryder den ansatte: “Jeg har fået en helt fantastisk ide”.

Morten vender sig om og tager de 5-6 LEGO-klodser, han har på hylden bag sig og svarer: “Nej, dét her er en fantastisk idé”.

LEGO-klodsen, som vi kender den i dag, er en akkumuleret ide, der har mere end 50 års udvikling og en hel masse flid og hårdt arbejde fra mange mennesker bag sig. Ifølge Morten Albæk er det derfor komplet overvurderet, hvis en 24-årig ansat tror, at han har fået en fantastisk ide. For sandsynligheden taler for, at den unge mand blot er helt gennemsnitlig, og derfor IKKE har fået en fantastisk ide.

Indtil dette punkt kan jeg sagtens følge den evident succesrige marketingsdirektør fra Uggerby i Vendsyssel.

For hvad sker der nu med den 24-årige? Lidt groft kan man måske forestille sig to scenarier:

  1. Den unge medarbejder siger: “Ok fint, så er ideen ikke fantastisk. Men en idé er det dog. Nu skal du høre, Morten…”
  2. Den unge medarbejder tænker: “Shit, min ide er noget lort. Måske er det bedst, hvis jeg bare holder mine ideer for mig selv.”

Situation 1) er jo fin. Men hvad med 2)? Hvis man ikke kan tåle modgang og ikke tåler, at der bliver stillet kristiske spørgsmål til det man laver, eller til de ideer man får, så fortjener man heller ikke succes. Eller hvad?

Her springer kæden af for mig. For nu bliver det pludseligt et spørgsmål om, hvilken type menneske, du er – ikke om dine evner til at tænke kreativt. Morten Albæk og er ærlig og fortæller i sit foredrag om en hård barndom, hvor både han og hans søskende måtte kæmpe hårdt for at opnå den strenge faders accept. Han mener sig sikker på, at dette faktum har gjort ham i stand til at opnå den succes, han har i dag. Det vil jeg ingenlunde betvivle!

Men hvis det er denne stil, han nu overfører som sin egen ledelsesstil, så er min tese, at han i farten mister både en masse potentielt gode ideer og også en god del dygtige, flittige, velskolede, dedikerede og kreative kandidater, der IKKE har den personlighed, der motiveres/trives med hård kritik og hudløs ærlighed.

Nu ved jeg, at Morten Albæk råder over en del dygtige medarbejdere. Men jeg kan jo også se mange (i mine øjne) store talenter, dygtige ledere og specialister forlade Albæks afdeling af egen fri vilje. Er det så dem, der ikke trives med Albæks version af Janteloven? Og hvem er det så mest et problem for?

Jeg er enig med Morten Albæk. Vi skal og må være mere ærlige – mest overfor os selv. Vi SKAL blive bedre til at kende og erkende vores egne fejl og mangler og gøre dem til en lige så stor del af vores personlighed, som vores styrker og kvaliteter. Jeg respekterer Albæk og nyder hans evne til at sige ting klart. Men at risikere at miste gode ideer og kreative medarbejdere over et nordjysk princip om strenghed som eneste vej til succes, er både klodset og mangelfuldt. Albæk ender – hvis han 100% følger denne stil – med at straffe mennesker for den kultur, der har skabt dem – i stedet for at ændre den “syge” kultur i sig selv.

Efter foredraget tirsdag hos IBC i Kolding efterlades jeg med den tanke, at Danmarks måske mest profilerede gazelleleder, stadig mangler at træne i at se styrken i forskellige mennesketyper OG favne og dyrke disse i sit lederskab. Jeg tror ikke på, at unge talenter fra Køge, Vordingborg eller Singapore kun har gavn af lederstil fra Vendsyssel. Vi ér jo kun gennemsnitlige mennesker – ikke fuldstændige mennesker. Hvis man mener, at kunne lære andre noget, så mød dem, på det niveau, de er. De kan nemlig ikke møde dig på dit. Kan du ikke det, leder du ikke. Du bosser bare kvæg!

Tak for et fedt og spændende oplæg, Morten Albæk :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.