Ledelse,  Mediesniksnak,  Sociale medier

Vær tjekket og betal for god journalistik

Jens Otto Kjær HansenDer findes nok ikke nogen anden journalist i kongeriget, jeg har haft større diskussioner med, end DMJX-rektor, Jens Otto Kjær Hansen (JO).

Men JO’s seneste klare og skarpe standpunkt “Ny betalingsmodel kan redde synkende skude” (Bragt i MediaWatch 24/9-2012) tjener mere end blot at være et kærkomment marketings-pip fra dansk journalistiks R&D-afdeling. For JO har 100 procent ret!

Forbrugerne skal vænnes til at betale for god journalist igen.

Jeg har selv, omend kortvarigt, været en del af større omnibus-aviser. Selv dengang – for snart 10 år siden – kunne jeg med bekymring følge fyringsrunde på fyringsrunde på grund af vigende oplagstal. Siden kom hele aviskrigen, hvor mantra’et var, at reklamer skulle redde nyhederne. En klar panikreaktion fra redaktører, der ikke sansede at lytte til sine webjournalister.

De, der kender mig godt, og eventuelt følger mig på Facebook, Twitter eller LinkedIn, har ofte set mig skælde ud over dårlig journalistik og dårlig brug af Social Media. Jeg er (modsat JO) ingen Cavlingpris-journalist selv, bevars. Så jeg har primært skældt ud med forbrugerhatten på. For selvom jeg ér journalist, er jeg jo også storforbruger.

Tilbage til sagen:

Hvis vi nu bygger videre på JO’s ideer og anbefalinger (og det skal man gøre), så reflektér lidt over, hvem der i dag er i stand til at give dig stof, som kan fange dig. Stof, der kan få dig til at reagere, mane til eftertanke eller ligefrem få dig til at søge efter mere information?!

BBC er hovedleverandør af nyheder OG baggrundsstof i vores hjem. BBC’s nyheder er gratis og favner bredere end den engelske andedam. Vi får troværdige nyheder fra både verdens brændpunkter OG fra videnskabens verden. Hos BBC er der ikke tophistorier med barmfagre realitystjerner eller tema’er om X-factor dommernes liv og barndom. BBC er nyheder UDEN støj!

BBC’s nyheder online er gratis! Det kan være svært at konkurrere mod… Så mit råd skal være -> LAD VÆRE!!!

Som tingene er, kan ingen i Danmark idag matche BBC på dét område. Danmarks Radio, der burde gøre det, har tilsyneladende valgt at droppe god nyhedsbehandling online og i stedet lave en forside så rodet og uoverskuelig, at selv garvede webfolk må opgive at finde noget-som-helst. Én løsning kunne være, at give Ulrik Haagerup nøglerne til forsiden. Men det er en anden blogpost senere.

Til alle jer andre medier. Brug i stedet nyhedsstoffet som support for en ny kerneydelse – dokumentar og/eller baggrund. Chefredaktør Jørn Mikkelsen (Jyllands-Posten) og alle I andre redaktører: Forlad tanken om, at nyheder på papir skal være kerneydelsen. Som jeg ser det, svarer det i 2012 lidt til at erkende, at både motor og internet er opfundet, men samtidigt holde fast i, at avisen skal husstandsomdeles med hestevogn. Det er ædelt og faktisk ret hyggeligt – men nogen god forretning er det ikke, er det?

Allerede for et par år siden havde jeg sammen med et par bestyrelsesmedlemmer i DONA, stifterne af Seismonaut samt min daværende UPDATE-kollega Peter From en fremadskuende snak om, hvem vi troede ville overleve aviskrigen og faktisk få en journalistisk forretning op at stå.

Jeg husker, at der i samtalen ret hurtigt kom fokus på niche-stof. Og det fik mig til at spekulere i, at de, der valgte IKKE at deltage i aviskrigen, faktisk stod med nogle ret stærke brands. Nyhedshuse som Kristeligt Dagblad, Børsen og til dels Weekendavisen og Information har en niche-profil, der ganske klart ikke forsøger at appelere til alle, men i stedet henvende sig til folk med interesser inden for: tro, eksistens, kultur, miljø, arbejdsmarked og erhvervsliv.

Er det ikke disse nicher, der skal dyrkes? Med kloge og erfarne journalist-specialister, skal I – eventuelt med aktuelle nyheder som support – give mig indsigt og viden. For det er dét, jeg har brug for som forbruger. Indsigt og viden – Dét vil jeg gerne betale for!

Mine indsigts- og vidensgivende forbrugsvaner er for tiden:

– “BBC Online
– “JyskeBank.tv
– “The Life Scientific“, Podcast på BBC Radio 4.
– “Danmarks Radio P1” – I bilen eller som App på iPhonen.
– “Bådmagasinet Online
– “Haven“, Det danske haveselskabs medlemsmagasin.

Jeg overvejer desuden kraftigt at købe abonnement på Oscar Films nyhed “Korridoren.tv“. Desuden håber jeg inderligt, at BBC finder på en abonnementsordning, så os ikke-briter kan downloade BBC-dokumentarer som podcasts.

Korridoren.tvOscar Film – ‘Korridoren.tv’

Hvad ville du oprigtigt gerne betale for?

Og så slutteligt, tak til Jens Otto Kjær Hansen for at sætte nogle ord på og ikke mindste tage tete. Forhåbentligt sætter det gang i den turn-around, vi alle håber på giver de danske mediehuse fast grund under fødderne OG job til alt for mange ledige journalister.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.