Løgn,  Mediesniksnak

Hvorfor er avisen fuld af løgn?

Betelgeuse i OrionJeg støder med jævne mellemrum på noget i nyhedsdækningen, hvor jeg tænker:

“Nej, der må simpelthen være en kollega, der var i byen for længe i går.”

Du kender det måske selv. En historie får dig til at tænke, at den måske er liiiige lidt for god til at være sand. Det har jeg i hvert fald selv prøvet ind i mellem, og jeg begynder at forstå, hvorfor nogle mennesker ind i mellem siger, at avisen bare er fuld af røverhistorier, og at man ikke kan stole på det halve af det, der står.

Jeg håber da, at man i det mindste kan stole på halvdelen. Men er det bare mig, eller er den procentvise andel af løgnagtige historier, usandheder eller stærkt misvisende historier stigende i nyhedsdækningen? Dropper vi som journalister oftere bare en minimal research blot for at få ét klik mere?.. Et klikfix?

Jeg har længe svigtet min blog, men nu tror jeg, at jeg vil til at samle lidt op igen. I en ædel kamp for at få minimeret andelen af vrøvl og vås i de danske medier – kald mig bare idiot!

Jeg har nu oprettet kategorien ‘Løgn‘ og vil, hver gang jeg støder på en “løgn” (eller en helt urimelig stramning af en historie) i nyhedsstrømmen, tillade mig at pege fingre af den her. For min far siger, at det værste man kan gøre er at lyve.

Jeg håber, at du som læser, vil hjælpe mig med at udpege usandhederne, så vi kan få dem registreret i min ‘Løgn‘-kategori.

Jeg åbner ballet med den første. En frisk tå-fiser fra BT den 22. januar 2011 – “Jorden får to sole i 2012“. Den er så tilpas dum og samtidigt uskyldig, at jeg næppe får nogen på nakken for den.

Heldigvis bliver historien ‘jordet’ 100% på Videnskab.dk, der har gjort sig den helt journalistiske ulejlighed rent faktisk at ringe til hovedkilden og tjekke.

Det prøvede jeg faktisk en gang, da jeg gik på journalisthøjskolen…

Det gjorde ikke særligt ondt :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.