Mediesniksnak,  Sociale medier

Er det i orden, at brugere retter journalister?

Jeg skrev for nyligt om, hvordan Danmarks Radio havde rodet lidt rundt i en historie om en brand på DanParcs Rønbjerg – ‘Elever fra 8. klasse retter DR‘ – og i kommentarfeltet blev rettet af de skoleelever, der rent faktisk havde været vidner til branden.

Nu er jeg stødt på det igen. Denne gang er det britiske journalister, der ikke har paratviden i orden.

Nok en gang er det kanske en lille – og for de fleste ligegyldig – historie. Men der gælder vel de samme principper.

I magasinet ‘InStyle‘ fortælles om nyeste skrig i Londons modeverden. Butikken Juicy Couture er tilsyneladende den første af sin slags i London. Artiklen om butikken indledes med:

It was an all-star turn out at the opening of London’s first ever Juicy Couture store last night. Gela Nash-Taylor, Juicy Couture founder and rock God wife (she’s married to none other than John Nash of Duran Duran fame) looked every inch the Juicy girl in a Union Jack skirt with train, thigh-high Christian Louboutin boots and a top hat to finish the look.

Der er en pæn stor faktuel fejl i denne artikel – den (fejlen) vender jeg lige tilbage til.

I den britiske avis ‘The Mirror‘ fortælles der også om åbningen af den nye butik. Her står blandt andet:

Juicy Couture, founded by Duran Duran band member Roger Taylor’s wife Gela Nash-Taylor, is a brand you will all know very soon. If you don’t know it already.

Den skarpe læser, begynder nu at kunne se, hvor man skal lede efter faktafejlen. Men en læser/bruger, der KUN læser disse to medier, er faktisk STADIG misinformeret.

Det handler om, hvem der i grunden er gift med grundlæggeren af Juicy Couture – Gela Nash-Taylor. Enten er det John Nash, eller også er det Roger Taylor – begge verdenskendte superstjerner fra bandet Duran Duran…. Men!

Fakta er bare, at Duran Duran aldrig har haft et bandmedlem, som hedder John Nash… Og Gela Nash-Taylor er IKKE gift med trommeslager Roger Taylor. Hos the The Mirror er fejlen rettet af en vågen læser. Gela er gift (på 10. år) med Duran Durans bassist, John Taylor.

… Og hvad så? :-|

Gela Nash-Taylor & John Taylor
Gela Nash-Taylor med Duran bassist John Taylor – foto: Kim Blessings

Tja, fakta skal vel altid være i orden. På Journalisthøjskolen lærer man i hvert fald, at fakta død og kritte skal være i orden. Men jeg kom alligevel til at tænke på, om ikke det i grunden er meget sundt for medierne, at brugerne kan bringe rettelser. Her tænker jeg ikke på, at man skal dunke journalister i låget, hvis de laver en fejl. Men det kunne måske være med til, at journalister kommer lidt ned fra piedestalen og synes mere i øjenhøjde (set fra brugernes synsvinkel).

Sat på spidsen – Ville det være godt for journalistikken, hvis folk så journalister som almindelige mennesker, og ikke smukke jetset-agtige omvandrende orakler ud alverdens spørgsmål? Hvad mon der sker med befolkningens syn på journalisterne, når befolkningen “skriver med”?

(Thanks to Peter Jones for entertaining me with flaws in british media)

2 Comments

 • avatar

  Kasper Sørensen

  Journalister vil altid lave fejl eller misinformere om ting der ikke er undersøgt til bunds. Heldigvis er det forholdsvis let at blive rettet og opdatere historien på nettet.

  I sammenhænge som disse kommer det helt an på hvordan journalisten forholder sig til rettelserne. Der er generelt to måder journalister forholder sig til disse ting. Nogle går i forsvarsposition og tager det som et angreb på deres profsesion. De ignorerer simpelthen rettelsen.

  Andre ser det som en mulighed for at komme i direkte kontakt med sine brugere. Lade dem vide at deres viden er værdsat og at deres information kommer mange andre til gode. En måde at opbygge dialog/netværk og kontakt til kilder på.

  Jeg vender tilbage til det her gang på gang, men en historie skal ikke ses som et færdig produkt, men som en proces hvor alle skal have lov at tilføje værdifulde oplysninger. Ikke blot de tilfældige ‘eksperter’ journalisten nu har udvalgt til at give deres mening til kende.

  Kunne godt tænke mig et opfølgende blog indlæg om hvordan de to journalister/medier reagerede på rettelserne, hvis de gjorde. Eller hvordan diskussionen og stemningen var i diskussionen blandt læserne.

 • avatar

  Kenneth Ley Milling

  Hej Kasper

  Du har helt ret, syn’s jeg. Som jeg ser det, er det største problem, at journalisterne IKKE svarer på kommentarerne og oftest IKKE retter fejlene.

  Dermed brydes den sidste rest af tillid og loyalitet mellem bruger/læser og medie.

  Spørgsmålet er så bare, om det modsatte scenarie – journalisten retter fejlen og kommenterer/svarer brugerne – ville skabe ØGET tillid og loyalitet fra læseren.

  “to be or not to be… ” :-)

  /Kenneth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.