Diverse,  Mediesniksnak

HKH Prins Henrik er 75 år og super-sympatisk

Med jævne mellemrum møder jeg personer, der – når snakken kommer ind på kongehuset – har travlt med at forklare, hvor usympatisk, udansk arrogant (på en-eller-anden særlig ufin fransk måde) og selvhøjtidelig HKH Prinse Henrik er. Længe har jeg tænkt, at det ved folk, bedre end jeg, for jeg følger jo ikke med i de der kulørte blade.

HKH Prins HenrikMen på et tidspunkt – jeg husker ikke helt hvornår – begyndte jeg, at følge den royale ‘nyhedsstrøm’ lidt tættere. Jeg læste lidt i de kulørte blade og diverse formiddagsaviser og så også lidt TV. Uden at ville hænge nogen bestemt journalist eller noget bestemt medie ud må jeg sige, at det er ret fantatisk, at så i grunden få og små historier kan slåes så stort op på så mange forskellige måder.

Første gang jeg rigtig studsede over det, var i 2006, da DSB-magasinet ‘Ud&Se‘ (side 16ff) bragte et særdeles godt skrevet interview (af Kristian Ditlev Jensen) med Prinsen. Heri fornam man hverken arrogance, misundelse eller humørforladt kølighed. Faktisk fik man et usædvanligt sjældent billede af en mand, der både er jovial, humørfyldt, lun og faktisk ydmyg – ikke mindst overfor folk, der er anderledes, end han selv.

Få dage senere så jeg til min store, store forbavselse, at Ekstrabladet havde ‘sakset’ historien totalt. I en bi-sætning i Ud&Se-interviewet fortalte HKH Prinsegemalen, at han på en rejse til Fjernøsten faktisk blev tilbudt hund til en middag. Han blev naturligvis spurgt om, hvorledes det smagte – hvilket han høfligt svarede på. Det var i Ekstrabladet blevet til historien: “Prins Henrik spiser hund“. Det indledes med det lidet manipulerende:

“Der er ikke noget at sige til, at prins Henriks gravhund Evita for nylig måtte opereres for mavesår. Det kan nemlig godt forårsage en seriøs omgang stress for en lille hund at have en ejer, som ynder at sætte sine kongelige tænder i vovsekød”.

Jeg skal ikke kommentere på Ekstrabladets mulige tyveri af Ud&Se’s interview her. Blot konstaterere, at det ikke er så underligt, at danskerne får et dårligt billede af HKH Prinsen, når store dagblade – uden overhovedet at have talt med omtalte person – bringer så fejlbehæftet omtale, blot for at anspore nid og afstandstagen hos flest mulige læsere.

I dagens trykte udgave af Morgenavisen Jyllands-Posten fortæller journalist Kristian Ditlev Jensen om den sande historie om mødet med Prinsegemalen. Og i går (onsdag d. 10. juni) blev anden journalist, Trine Larsen, interviewet om SIT møde med Prins Henrik. Begge beskriver en velformuleret, lun og intellektuel mand, der faktisk ikke bekymrer sig om rangfølge eller hundespisning, men meget om sin familie og de nære ting.

Så er det jeg tænker… Mon ikke de personer, der HAR mødt HKH Prins Henrik, bedst ved, hvordan han er. Er det mest sandsynlige i grunden ikke, at dagens 75-års fødselar er en dybt sympatisk og højst misforstået mand, hvis største synd er, at han taler dansk med let fransk accent? Måske er det faktisk os danskere, der er arrogante og selvhøjtidelige.

Jeg håber, at jeg får muligheden for at møde HKH Prins Henrik i virkeligheden en dag. Jeg er sikker på, at mine journalistkolleger Trine og Kristian er tættere på sandheden om Danmarks franske prins, end den almindelige dansker, der har dannet sin mening udfra det, han/hun har læst i eksempelvis Ekstrabladet.

Indtil da, kan jeg kun sige:

Deres Kongelige Højhed – Stort tillykke med de 75 år :-)

Fakta: Kongehuset koster Danmark 93 mio. kroner om året. Herudaf skal kongehuset selv finansiere flere besøg samt rejser vedligehold af interiør m.m. Et lille beløb i forhold til det Dansk Industri vurderer, at dansk erhvervsliv tjener på Kongehusets repræsentation af Danmark i udlandet – for ikke at tale om værdien for danske nødhjælpsorganisationer m.v. Til sammenlægning koster Hjemmeværnet 430 mio. kroner årligt. Kirkeministeriets budget lyder på knapt 900 mio. (796 mio. alene til folkekirken) i 2009. Danske museer får over 1 mia. i 2009, mens danske musikere og forfattere samlet modtager 770 mio. kroner i personlig støtte i 2009. Blot for at slå fast – det er IKKE dyrt at have et kongehus med to gravhunde, en hestevogn og et par Bentley’er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.