Politik/Polemik

Obama: Du bliver målt på, hvad du skaber

I en usædvanlig følelsesladet indsættelses-ceremoni blev Senator Barack Obama for stedse forvandlet til Præsident Obama. Og for én gangs skyld fandt jeg faktisk følelsesudbrudene passende.

Det var en historisk dag på 100.000 måder. Det er der vel næppe nogle med en smule præsidential TP-viden i den brune gule historie-kategori, der vil anfægte.

Selv når man skraber al den amerikanske festivitas og højtidelighed af, var det svært ikke at blive grebet af den pæne akademiker fra Chicago og hans – ifølge rygterne – selvforfattede tale. Talen kan du finde herunder.

Er det citater egnet til historiebøger man leder efter, så tror jeg måske Obama vil skrive sig ind med et par passager:

“That we are in the midst of crisis is now well understood. Our nation is at war, against a far-reaching network of violence and hatred. Our economy is badly weakened, a consequence of greed and irresponsibility on the part of some, but also our collective failure to make hard choices and prepare the nation for a new age. Homes have been lost; jobs shed; businesses shuttered. Our health care is too costly; our schools fail too many; and each day brings further evidence that the ways we use energy strengthen our adversaries and threaten our planet.

These are the indicators of crisis, subject to data and statistics. Less measurable but no less profound is a sapping of confidence across our land _ a nagging fear that America’s decline is inevitable, and that the next generation must lower its sights.

Today I say to you that the challenges we face are real. They are serious and they are many. They will not be met easily or in a short span of time. But know this, America – they will be met.”

Det er jo en ren Churchill – blood, sweat and tears speech :-)

“To those leaders around the globe who seek to sow conflict, or blame their society’s ills on the West – know that your people will judge you on what you can build, not what you destroy. To those who cling to power through corruption and deceit and the silencing of dissent, know that you are on the wrong side of history, but that we will extend a hand if you are willing to unclench your fist.”

Men den her.. Det bliver sgu en ‘Obama’. Her måtte jeg selv lige bide mig i underlæben.

Har du 20 minutter, så nyd en historisk tale endnu en gang. Enten er der tale om den største statsmand USA har haft siden Roosevelt… Eller også er han den største demagog siden Castro

Jeg tror (og håber) på det første.


Præsident Obamas Inauguration Address (som Word-dokument)

2 Comments

 • avatar

  Betina Skjønnemand

  Nu er historiekategorien altså gul…. men bortset fra det, så er min kommentar “hear, hear” – og jeg støtter op om dit håb.

  GObama

 • avatar

  Kenneth Ley Milling

  Oh crap… Ja, det er rigtigt. Historie-kategorien er GUL, sorry :-)

  Til gengæld forstår jeg ikke, hvorfor næsten alle danske medier kalder Præsident Obama for USA’s første SORTE præsident?!?

  Hvis man er SORT, er begge ens forældre så ikke sorte?

  Er Obama (hvis det overhovedet er nødvendigt så stereotypt at fokusere på mandens hudfarve) ikke i virkeligheden ‘Coloured’… Eller som amerikanerne selv kalder det – AfroAmerican?

  Jeg ved det ikke – Jeg er bare irriteret over dårlig dækning og ukorrekte oplysninger. Som for eksempel da Ted Kennedy fik et ildebefindende under frokosten efter indsættelsen. Her skrev BBC at den 91-årige Senator Robert Byrd også havde forladt selvskabet. Dette var også korrekt.

  Men i danske medier (TV2 og BT) blev det til, at Byrd OGSÅ havde fået et ildebefindende. Det kunne en af mine gode bekendte i USA allerede afkræfte i går aftes, da lokale Washington-medier forklarede, at Byrd “bare” var blevet slemt rystet over Teds tilbagefald, og derfor havde forladt festen selv – angiveligt for at følge sin gamle ven på hospitalet.

  Anyway :-) Tak for dit input.

  Godt vi har BBC og CNN!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.