Fis & Ballade

USA ligner ikke en nation i krig

Den første dag af mit tredje besøg i verdens vel vigtigste hovedstad – Washington DC – er nu gået. Som altid er der en mængde ting, der kan vække den undren, man er podet til altid at holde vågen. For eksempel er det slående som folk i Washington DC passer på hinanden. Der er meget lidt dytten og råben i trafikken (tjek eksempelvis liiiige NYC ud). Bilisterne viser næsten overdrevne hensyn til fodgængerne – også selv om man lister over for rødt.

Jeg har de to første morgener været ude at løbe. Trods tidspunktet (lidt før 6 om morgnen) er der overraskende mange motionister rundt om i byens uhyre velholdte og grønne parkanlæg, og fælles for dem er, at alle hilser på dig og ønsker dig en ‘god morgen’.

Byen er fyldt med blomster og små grønne græspletter og er generelt uhyre ren.

Og så er det, at det slår mig… lige der, mens jeg står og sveder uden for the Smithsonian Castle og ser mig omkring.

“Dette land er i krig… Dette land er presset i bund økonomisk… Nyhederne her er fyldt med historier om folk, der må gå fra hus og hjem pga. boligkrisen… hvordan kan alle så være så glade? Hvor er smerten henne?”


(se store billeder i mit flickr-arkiv)

Jeg skød et par billeder med min Nokia N80 udenfor slotsbygningen – blot for at få et øjebliksbillede af turisterne, som sammen med de lokale holder picnic i parken og slapper af i solen. Tja, skørt at krigen mod terror styres cirka 500m fra dette sted, hva’?

– – – – –

Nåja, og så undrer det mig også, at min kunstsmag er SÅ forskellig fra den gængse amerikanske, som den er. En tur rundt i byens ellers særdeles velassorterede museum for billedkunst slutter af i en gigantisk souvenir-shop. Ikke i sig selv overraskende. Det er dog mulighederne for at købe postkort, plakater, små kopier etc. af de kunstværker, der virkeligt rykker. De to – i min smag – vigtigste kunstværker:

1) Mercié’s gudesmukke statuette – “Gloria Victis” kan end ikke fåes på et lille postkort
2) Edouard Manet’s superperle af et maleri – “The dead Toreador” findes heller ikke i turistformat

Til gengæld kan billedet af USA’s landsfader George Washington fåes i alle størrelser, sammen med Vincent van Goghs selvportræt og Claude Monéts iøvrigt også fine billede af Fru Monét under solparaplyen med sønnike i græsset.

3 Comments

 • avatar

  Bent Holshagen Hemmingsen

  Ja man kunne fristes til at komme med en forespørgel om nogen ikke kunne finde på et mere dækkende ord eller begreb, der beskrev en nation i krig, der ikke selv føler krigens klinge på struben. Man kunne selvfølgelig også bare grave i arkiverne og finde ord som ‘kolonimagt’ og ‘besættelse’ frem. USA er vel teknisk set kun i krig i ordets politiske betydning, og kun med nationer som USA ikke har besat. Iran fremkaldes i min hjerne, mere umiddelbart end Irak, når jeg hører ordene ‘i krig’ og ‘USA’ i samme sætning.

 • avatar

  Kenneth Ley Milling

  Erhm.. ‘Besættelse’ er i min opfattelse, når en nation rykker ind i en anden, med den hensigt at styre den ‘besatte’ stat frem mod en hel eller delvis annektering. USA er så vidt jeg ved ikke igang med at annektere nogen ny amerikansk stat. Hvis Irak er ‘besat’ af USA… Er vel også Danmark, Tyskland, Tyrkiet m.m.fl.

  ‘Kolonimagt’ er USA vel heller ikke mere end Danmark (med Grønland og Færøerne)?

  Men jeg kan da godt se din pointe. Vi mangler et ord der. Måske skulle vi skrive til Dansk Sprognævn og bede dem op at komme op med noget *haha*

 • avatar

  Mads Kristensen

  Hej Kenneth,

  Nu er det næppe i Washington DC, du finder alle tegnene på, hvordan USA OGSÅ har det. Drag til Midtvesten eller endnu bedre til Sydstaterne – så skal du se. Det er noget helt andet. At vurdere USA ud fra Washington DC svarer vel nogenlunde til omkring 1941-42 at vurdere Det Tredje Rige ud fra Berlin (og det er sagt uden nogen som helst sammenligning mellem USA og Nazityskland, for intet kunne være mig mere fjernt at gøre).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.